woensdag 19 februari 2014

Pyrevert.

Naar aanleiding van petitie voor Emmanuel Giboulot, die 6 maanden gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro riskeert omdat hij weigert zijn  wijnstokken met een gevaarlijk pesticide te besproeien, besloot ik iets meer over deze man en het bespuiten van wijngaarden op te zoeken.


Emmanuel Giboulot heeft zijn wijngaarden heeft rond de stad  Beaune in de Bourgogne. Giboulet Hij is een bio-dynamische wijnboer en hij onderschrijft o.a. de principes van wortel en bloem preparatenen het begraven van een koehoorn gevuld met organische compost. Hij maakt ook gebruik van inheemse gist en zet zwavel voorzichtigin. Hij oogst handmatig en gebruikt minimaal nieuwe eik voor zijn vaten. Te oordelen naar de mening van Frederic Koeppell maakt hij hele mooie en lekkere wijnen.


foto van R.E. Davis


Sommige druivenrassen zijn gevoelig voor de ziekte Flavescence doree (Fytoplasma's). Dit is een bacteriele plantenziekte die parisiteert op de plant en zorgt ervoor dat  de wijnstok verzwakt. De bladeren worden aangetast door deze parasieten en worden geel.  Deze parasieten zijn een stuk kleiner dan de meeste bacteriën. Ze hebben geen celwand en kunnen hierdoor allerlei vormen aannemen. Ze leven in het Floëem van de plant en richten blijvende schade aan, zoals bladverkleuringe, dwerggroei en vertakkingen. Er zijn diverse fytoplasma’s. Het enige dat je kunt doen om de ziekte te voorkomen is het verspreiden tegen te gaan.
De  bladspringers (Cicadellidae) brengt deze ziekte over. In de druiventeelt bestrijdt men de ziekte door de besmette druivenstokken te verwijderen en insecticide te gebruiken tegen de bladspringer.


foto http://www.inra.fr

In Frankrijk is het soms verplicht om te spuiten tegen de bladspringer. zoals in dit geval in de Côte d'Or in juni dit jaar. De telers moesten toen tenmnste een keer spuiten met Pyrevert (een insecticide op basis van natuurlijk pyrethrum, afkomstig van chrysanten).
Over dit middel is veel te doen omdat het veel meer dan enkel cicaden doodt. Het vernietigt ook alle andere essentiële fauna voor een biodynamische wijngaard. Het is onder meer dodelijk voor de typlodromus, een mijt die een natuurlijk predator is van de rode spinnen die op hun beurt wijnranken kunnen aantasten. Pyrevert is dan wel een natuurlijk bestrijdingsmiddel, het is ook schadelijk voor vogels, en andere dieren en ook voor de wijnbouwer zelf.”


foto Ola Bergman
Emanuel Giboulet zegt;

We weten dat de systematische behandeling het probleem niet oplost. Zelfs natuurlijke insecticiden zijn niet ongevaarlijk omdat ze niet selectief zijn en alle biologische hulpsystemen vernietigd. Onze biodynamische aanpak, die op onze wijngaarden sinds de jaren 1970 word toegepast, werkt echter aan een biologisch evenwicht.".











Geen opmerkingen: