De Honingbij

De nijvere bij

Wie kent niet de nijvere bij,

de nijvere, nijvere bij?
Hij maakt ons toch allen
met honing zo blij,
met heerlijke honing zo blij!

En zo misschien iemand
misschien ook wel gij?
nog iets nijverder bij,
komt, zegt het mij!

Dus, dartele knaap,
en schalkse schavuit,
trek voor uw plezier
dit nijvere dier
de beentjes niet uit!


( Godfried Bomans,
Erik of het klein insectenboekje)


( hoofdstuk 5)
"Ontwikkelde dieren ontmoet met reeds zelden,’sprak de bij, een weinig stuifmeel op zijn boter strooiend,’doch geleerden die boeken schijven, zijn met een lantarentje te zoeken."


“Ik snuffel zelf al eens hier en daar wat rond,’hernam de bij,’en dat brengt mijn beroep ook mee. Zo ben ik, zonder mijzelf te willen vergelijken, toch al aardig wat te weten gekomen, al zeg ik het zelf.’
En wat is uw beroep?”vroeg Erik, die het vervelend vond dat iedereen zo bescheiden was en grag de bij eens in het middelpunt der belangstelling wou zetten.
De bij bloosde van genoegen. “Waar heb ik het nu gelaten,”mompelde hij, ijverig tussen zijn borstringen zoekend, ah, juist!’ En hij overhandigde Erik zijn kaartje.

E.J.H. Bij
Was handelaar

‘Ja goed, ‘ zei Erik, “maar wat bent u nu?’
“Hoezo?’vroeg de bij.
“Ziet u,’meende Erik, het kaartje nog eens hardop overlezend,
‘het is toch wel omslachtig als u zegt dat u handelaar was. Zou het niet beter zijn om meteen maar te zeggen wat u nu bent?’
“Ja, maar ik ben handelaar!’riep de bij.
‘Dan moet u ook niet schrijven dat u handelaar was,’zei Erik.
Het gesprek was opeens ingewikkeld geworden, en het duurde wel enige tijd voor de meikeer de knoop ontward had.


De taxonomie van de honingbij (Apis Mellifera)


Taxonomie is de wetenschap van het indelen.
Carl Lineus heeft hier een grote invloed in gehad. Lineus bracht in 1758 zijn boek Systema Naturae per regna tria naturea secundum classes ordines, genera species, cum charateribus, differentiis, synomumis, locis.
Vertaald betekend dit; Systeem van de natuur volgens de drie rijken van de natuur, op basis van klassen, geslachten en soorten, met karakters, verschillen, synoniemen, plaatsen.
Tegenwoordig zou je charateribus ( karakters) vertalen in kenmerken. Carl Lineus was christelijk, hij geloofde dat ieders soort door god was geschapen (creationisme). Lineus keek bij zijn indeling naar de uitwendige vorm, de uitwendige bouw van dieren en planten. Men ging er in die tijd niet van uit, dat een soort, hoeveel ze ook op elkaar leken, gemeenschappelijke voorouders had. Lineus gaf alle soorten een geslachtsnaam en een soortaanduiding mee. Dit deed hij systematisch voor al zijn werk, op planten, dieren en stenen.
Als je kijkt naar de indeling van de honingbij, dan zie je dat de honingbij
valt onder het geslacht Bij ( genus Apis)
Het geslacht Apis valt weer onder de familie (familea Apoidea en dan Apidea)
Die behoort tot de angeldragers ( Aculeata)
Vallend onder de order van de vliesvleugeligen (Hymenoptera)
De vliesvleugeligen valt weer onder de klasse van de insecten (Insecta).



Lineus heeft de zwarte honingbij in eerste instantie Apis mellifera genoemd, wat honingdrager betekend. Later zou hij zich hebben gerealiseerd dat de Bij geen honing draagt, maar nectar. Volgens zeggen zou zijn broer imker zijn geweest en hem hierop gewezen hebben. Bij de twaalfde druk van zijn boek, heeft hij de soortnaam mellifera veranderd in mellifica. Mellifica betekend honingmaakster.

The Internatonal Commision on Zoological Nomenclature ( ICZN) is verantwoordelijk voor het produceren van de International Code of Zoƶgical nomenclatuur. Hierin worden regels voor de naamgeving van de dieren en het oplossen van problemen rond de naamgeving bepaald. Deze wetenschappelijke namen worden wereldwijd gebruikt. Meestal zijn het Griekse of Latijnse namen en geven ze de kenmerken van een soort weer. Als uitgangs punt heeft men genomen januari 1758. Hierbij dient het werk van Lineus, Systema Naturae’s 10e editie, als basis. De keuze van welke soortnaam wordt gebruikt hangt af van welke soortnaam als eerste werd gebruikt en beschreven, de oudste gaat voor. Door deze regel kon de soortnaam mellifera niet meer worden gewijzigd in Mellifica. Toen duidelijk werd dat er binnen de soornaam Apis Mellifera meerdere ondersoorten waren, is de donkere honingbij, die Lineus voor ogen had toen hij het soort Apis Mellifera noemde benoemd als Apis mellifera mellifera

Geen opmerkingen: