zondag 16 februari 2014

De verdwijning van de honingbij - Vanishing of the bees



Beekeepers with Big Sky Honey worked with hives used to pollinate almond groves in Bakersfield, California. 
( foto New York Times)



Naar aanleiding van een bericht in tijdschrift bijenhouden, het bijenblad over het gebruik van honingbijen voor bestuiving  in de amandel kwekerijen in Californië, dacht ik daar wil ik meer van weten.

Een onderzoekje leerde me dat Californië 70 procent produceert van alle amandelen die ter wereld worden gekweekt en 100 procent van de amandelteelt van de US. Er zijn 6500 amandel kwekers in Californië , die samen 30756212 are ( =760000 acres) grond bezitten. Zij hebben een opbrengst van 907.200.000.000 kilo ( is 2 biljoen  pound) amandelen. Bovendien hebben de kwekers in de laatste 20 jaar hun amandeloogst per acre verdubbeld.   75 procent van de kwekers maakt gebruik van gifcontrole adviseurs.
Ieder jaar in het begin van februari komen honderden imkers samen op de amandel boerderijen te Californië. Zij komen aan met grote vrachtwagens vol met bijenkasten. De bestuiving van de bijen duurt ongeveer vier weken, het is de grootste dergelijke bestuiving inspanning op aarde: 1,6 miljoen bijenkorven bruisen van 48 miljard bijen. "Zonder de honingbijen bestaat de amandelindustrie bestaat niet," zei Neil Williams, een entomoloog en bestuivings ecoloog bij UC Davis. "We hebben die bijen nodig. We hebben ze nodig om betrouwbaar te zijn, en we moeten ze op het juiste moment laten komen"

Hoezo monocultuur?



Trailer



Even daarna heb ik de film “Vanishing of the bees” gezien. De film gaat in op de bijensterfte die wereldwijd plaats vind.  Er zijn vele meningen en aannames over het verdwijnen van de honingbij, het lijkt echter of niemand een eenduidige reden kan aangeven. In de documentaire wordt ingegaan op de economische gevolgen die deze bijensterfte heeft.
Zelf vond ik het moeilijk om aan te zien hoe men met de bijen omging. Het is een mooie en verhelderende documentaire, na het kijken wist ik niet goed welk gevoel bij mij nu de overhand had.

Hieronder de beschrijving van http://www.vanishingbees.com zelf.

Honingbijen zijn op mysterieuze wijze verdwenen over de planeet, letterlijk verdwenen uit hun korven. Bekend als Colony Collapse Disorder, heeft dit fenomeen heeft bijenhouders tot een crisis gebracht, in een sector die verantwoordelijk is voor de productie van appelen, broccoli, watermeloen, uien, kersen en een honderdtal andere vruchten en groenten. Commerciële honingbij operaties bestuiven gewassen die deel uitmaken van een op de drie beten van voedsel op onze tafels.
Vanishing of the Bees volgt de commerciële imkers David Hackenberg en Dave Mendes in hun streven om hun bijen gezond te houden en te voldoen aan hun bestuivingscontracten in de VS. De film onderzoekt de strijd waarmee zij worden geconfronteerd als de twee vrienden hun zaak bepleiten op Capital Hill en hun reis over de Stille Oceaan heen,  in hun zoektocht om de bijen te beschermen.
Filmen in de VS, in Europa, Australië en Azië, deze documentaire onderzoekt de alarmerende verdwijning van honingbijen en de grotere betekenis het heeft over de relatie tussen mens en moeder aarde. Als een wetenschappelijke puzzel naar de oorzaak, biologische imkers geven alternatieve redenen voor dit tragische verlies. Tegenstrijdige opties in overvloed en na jaren van onderzoek, een definitief antwoord is niet gevonden voor dit schrijnende mysterie. 

"de film:"Vanishing of the bees"



Geen opmerkingen: