zondag 7 oktober 2012

blauwe en groene honing



Diverse imkers in de omgeving van van Ribeauville, in het noordoosten van Frankrijk, ontdekten dat hun honing een blauw / groene of bruine keur had. Na drie weken van onderzoek kwam men er achter dat de bijen vermoedelijk hebben gesnoept van restafval van de bekende M&M snoepjes. Dit restafval lag opgeslagen Biogasfabriek Agrivalor. Dit bedrijf produceert groene energie door de afbraak van verschillende residuen en afvalstoffen.
De honing smaakt als honing maar is volgens de imkers onverkoopbaar.
Dit gebeuren kreeg veel aandacht en haalde in vele landen de krant en overige media.
Vorig jaar, tijdens de honingkeuring van de Imkersvereniging HOLLANDS MIDDEN Boskoop 2012, kregen wij een potje met groene honing te proeven. Mijns inziens proefde de honing fris en fruitig. Deze honing was ingebracht door honingkeurmeester Leo van Gelder, bijenleraar en oprichter van stichting de bijenhof te Rijswijk. Ook hij werd verbaast, toen hij zijn honing wilde oogsten en daar een raam met groene honing bij zat. Hij heeft de honing zelfs in Duitsland laten onderzoeken. Nadat de honing door diverse instellingen was onderzocht volgde er een mooie opsomming van de aangetroffen suiker waarden en bestanddelen die de honing rijk was. Als ik me het goed herinner kwam er uiteindelijk naar voren dat de honing afkomstig zou moeten zijn van een glucoseachtige bron, waarbij gedacht werd aan bijvoorbeeld een groene suikersiroop. De bijen hadden vermoedelijk een gemakkelijke bron gevonden om hun voorraad aan te vullen. Helaas kon ik er zowel op het internet als bij de imkervereniging zelf niets over terug vinden. Maar niet iedereen blaast de boel zo op.



Formeel gezien kun je hier ook niet spreken over honing. Althans niet in de optiek van een echter imker. Natuurlijk weten we dat er op vele plaatsen honing wordt vervaardigd door het aanbieden van suiker of door ze bij een suikerrietveld te zetten. Maar echte honing komt mijns inziens nog altijd van de nectar van de bloemen of bladeren en wordt daarna door de bij omgezet tot dit gouden product wat wij honing noemen.


In het NOS bericht spreekt men van tonnen honing, dan vraag ik me toch af hoe dit kan dan men zoveel tonnen honing kan produceren in de omgeving van Ribeauville. Daar moet je wel heel veel bijen voor hebben en er moeten dan ook wel heel veel stuifmeelhoudende planten staan. Ribeauville moet een oppervlakte hebben van 32,3 kilometer. Het gebied is mooi met zijn wijngaarden en specifieke flora en fauna. Maar ik denk dat de berichtgeving van de NOS niet klopt.




Voor een ieder die er meer over wil lezen ;
http://www.dna.fr/edition-de-colmar/2012/10/03/le-mystere-du-miel-bleu
http://www.demorgen.be/dm/nl/8056/Foto/photoalbum/detail/42146/1183063/3/De-Morgen-In-Beeld.dhtml
http://nos.nl/artikel/425803-raadsel-rond-franse-blauwe-honing.html
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1511475/2012/10/04/Bijen-produceren-blauwe-honing-door-M-M-s.dhtml
http://www.nydailynews.com/news/world/french-bees-making-colored-honey-article-1.1175991

Geen opmerkingen: